14 Mayıs 2012 Pazartesi

3 Ds MAX Kısayolları

BAŞLICA KISAYOLLAR




3ds Max kullanırken en çok ihtiyaç duyacağınız butonlar hiç şüphesiz Select and MoveSelect and Rotate ve Select and Uniform Scale olacaktır. Bu eylemler varsayılan olarak klavyenizin W, E ve R tuşlarına atanmış durumda.
W = Select and Move
E = Select and Rotate
R = Select and Uniform Scale



                   Bu üçüne ek olarak modelleme sırasında poligon, vertex veya edge seçerken kazara seçimlerinizi taşımak istemiyorsanız resimde seçili olan en baştaki Select Object butonunu kullanmanızı öneririm. Emin olun böyle yapmak ileride sizi pek çok “eyvah!”tan kurtaracak. Bu araç yalnızca seçim yapmaya yarıyor fakat varsayılan olarak bir klavye tuşuna atanmış değil. Ben bu araç için Q tuşunu kullanıyorum. Peki bunu nasıl mı yaptım?
                      Şöyle ki: Menüden Customize > Customize User Interface‘e tıklıyoruz. Gelen pencerede Category kısmında All Commands seçiliyken hemen altındaki listeden Select Object‘i buluyoruz. Select Object seçiliyken Hotkey kısmına gelip Q’ya basıyoruz ve Assign butonuna tıklıyoruz. Buradan 3ds Max’te kullanabileceğiniz tüm araçlara dilediğiniz gibi kısayol atayabilirsiniz.



Diğer faydalı kısayol tuşları da şöyle:
Mouse 3 (çoğunlukla farenin tıklanabilen tekerleği) = Pan View, basılı tutarak fareyi hareket ettirdiğinizde görüntüyü kaydırmanızı sağlar.
CTRL + Mouse 3 = Hızlı Pan View
ALT + Mouse 3 = Orbit, görüntüyü döndürmenizi sağlar.
CTRL + ALT + Mouse 3 = Zoom
ALT + W = Maximize Viewport, seçili viewport’u büyütür ya da küçültür.
Shift + Q = Render
F9 = Render
F10 = Render seçeneklerini açar.
Shift + W = Navigation Wheel’i açar.
X = Gizmoyu gösterir veya gizler (gizmo = xyz çubuğu).
M = Material Editor’ü açar
H = Select By Name, sahnedeki nesneleri listeler, seçim yapabilirsiniz.
F3 = Viewport görüntüsünde Wireframe ve Smooth + Highlights arasında geçiş yapar.
F4 = Edged Faces’i açar, kapar.
CTRL + M = Mesh Smooth
P = Perspective
U = Orthographic
T = Viewport Top
B = Viewport Back
F
 = Viewport Front
L = Viewport Left
Son olarak Gizmo’yu bir şekilde küçülttünüz ve eski haline getiremiyorsanız şu adımları izleyin: Customize > Preferences > Gizmos buradan Size değerini yükseltin. Bu sorunu kullandığım oyun klavyesinin ekstra tuşlarından birine istemeden bastığım için yaşamıştım ve bir süre bende baş ağrısı yapmıştı.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder